Durerile de cap (cefaleea): cauze, simptome și tratament
- Cei mai mulți dintre noi s-au confruntat măcar o dată cu durerea de cap. De fapt, statisticile arată că 8 din 10 persoane au dureri de cap din când în când.
- Puteți asocia durerea de cap cu zilele lungi și obositoare petrecute în fața calculatorului, cu mesele sărite sau cu odihna de slabă calitate. Însă aceste aspecte nu explică exact care este sursa durerilor de cap - provine din zona capului sau există și alți factori implicați?
- La această întrebare, precum și la alte întrebări frecvent întâlnite atunci când vine vorba de durerile de cap vom oferi răspunsurile în articolul de azi.
Cum se manifestă durerea de cap?
Cea mai frecventă durere de cap este resimțită ca o bandă dureroasă înfășurată în jurul frunții. Cu toate acestea, se știe că această durere este probabil provocată de un mușchi din zona gâtului sau din altă zonă a capului.
Așadar, ce se întâmplă cu acești mușchi ai capului și gâtului care provoacă durerea de cap?
Este posibil ca mușchii gâtului să devină tensionați și încordați. Când se întâmplă acest lucru, se dezvoltă noduri/contracturi musculare dureroase. Aceste noduri musculare tensionate transmit semnale de durere către creier. Semnalele de durere de la aceste noduri musculare provoacă o durere resimțită ca o presiune sub forma unei benzi în jurul capului.
Cele mai comune dureri de cap
În funcție de cauza cunoscută care le determină și de intensitate, durerile de cap se împart în diferite categorii, după cum urmează:
- cefalee de tensiune - cel mai des întâlnit tip de durere de cap, cu o intensitate ușoară-moderată, ce se manifestă pe întreaga suprafață a capului;
- migrene - dureri de cap pulsatile, cu o intensitate ridicată, localizate într-o singură zonă a capului, ce sunt însoțite de simptome precum greața, sensibilitate la lumină și la zgomot;
- cefalee cluster/cefalee în ciorchine - acest tip de dureri de cap este caracterizat printr-o intensitate crescută, printr-o apariție bruscă și prin accese ciclice, repetate;
- dureri sinusale - se manifestă în zona sinusurilor și își schimbă intensitatea în funcție de mișcările bruște ale capului;
- dureri de cap secundare - sunt provocate de afecțiuni precum encefalită sau traumatism cerebral.
Care sunt cauzele durerii de cap?
De ce apar durerile de cap? este una dintre cele mai des întâlnite întrebări atunci când vine vorba despre cefalee. Cunoașterea cauzei durerilor de cap este foarte importantă, pentru că în funcție de aceasta poate fi stabilit un tratament specific.
În majoritatea situațiilor, cauzele durerilor de cap nu sunt asociate unor afecțiuni grave, potrivit articolului Headache publicat în MayoClinic.org. Astfel, dacă vă adresați întrebarea De ce mă doare capul?, iată care ar putea fi cauzele „ușoare” ale cefaleei cu care vă confruntați:
- deshidratarea;
- foamea;
- stările de oboseală;
- iluminarea necorespunzătoare;
- consumul de cafea;
- fumatul.
În schimb, durerile de cap pot fi și un semn frecvent întâlnit al unor afecțiuni precum:
- sinuzită;
- anevrism;
- dezechilibre hormonale;
- edem cerebral;
- diferite afecțiuni oftalmologice.
Simptomele durerii de cap
Simptomele durerilor de cap se manifestă în funcție de cauza care le-a determinat. Vă invităm să descoperiți în continuare care sunt simptomele celor mai des întâlnite 3 tipuri de dureri de cap:
- Cefaleea de tensiune, de regulă cauzată de stres, este senzația de presiune sau strângere resimțită în jurul capului, a cărei intensitate este ușoară sau moderată. Aceasta este, în general, bilaterală;
- Migrena are o intensitate ridicată și durează mai multe zile, având un impact negativ asupra desfășurării activităților. Migrena este de obicei unilaterală. De asemenea, ea este însoțită de stare de greață, de sensibilitate la lumină și la zgomote, de stări de amețeală, dar și de tulburări de vedere.
- Cefaleea în ciorchine are o intensitate ridicată și afectează o singură parte a capului. De regulă, durerea durează doar câteva ore, însă reapare în ziua imediat următoare. Totodată, poate afecta individul chiar și pe durata nopții.
Cum se tratează durerea de cap?
Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a calma mușchii dureroși din zona gâtului și a capului:
- Relaxați-vă. Dacă sunteți ocupat sau vă simțiți obosit, tehnicile de relaxare, precum meditația sau exercițiile simple de respirație, pot contribui la reducerea stresului și a tensiunii musculare. Acestea contribuie, de asemenea, la menținerea unui bun echilibru între activitatea profesională și viața personală. Timpul petrecut cu prietenii sau câteva minute de somn pot readuce la normal nivelul de stres.
- Masați-vă capul. Data viitoare când aveți o durere de cap sâcâitoare, soluția poate fi la îndemână: încercați un masaj ușor pentru a calma și a relaxa mușchii din zona capului și gâtului. Masajul ajută, totodată, la creșterea nivelului de endorfine - calmante naturale ale organismului care contribuie la intensificarea stării de bine.
- La nevoie, puteți să apelați la medicamente pentru calmarea durerii. Dacă simțiti că durerea de cap vă împiedică să vă desfășurați activitățile zilnice, țineți cont că antiinflamatoarele pot contribui la reducerea durerii.
Cum puteți preveni durerea de cap
- Odihniți-vă suficient, adică minimum 8 ore în fiecare noapte. Încercați să vă culcați la aproximativ aceeași oră în fiecare seară.
- Adoptați un stil alimentar echilibrat și nu săriți peste mesele importante ale zilei.
- Faceți mișcare în fiecare zi: chiar și 30 de minute de mers pe jos se dovedesc a fi de mare ajutor.
- Încercați să reduceți sau să eliminați consumul de cafea.
Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de Internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.
Cele mai comune dureri de cap
- cefalee de tensiune
- migrene
- cefalee în ciorchine
- dureri sinusale
- dureri de cap secundare
Cauze frecvente
- deshidratarea;
- foamea;
- stările de oboseală;
- iluminarea necorespunzătoare;
- consumul de cafea;
- fumatul.
Referințe:
- 1
Chronic daily headaches, în MayoClinic.org
- 2
Headache Symptoms, în WebMD.com
- 3
10 Types of Headaches and How to Treat Them, în Healthline.com