Cauzele frecvente ale durerilor de genunchi și când trebuie să mergeți la medic
Este important să mergeți la medic dacă durerile de genunchi nu se ameliorează în câteva săptămâni sau dacă genunchiul vă înțepenește, pocnește dureros sau nu este stabil (cedează când stați în picioare). Durerile de genunchi nu sunt întotdeauna provocate de traumatisme.
Traumatismele care pot provoca dureri de genunchi sunt:
- Tendinita rotuliană
- Ce înseamnă? O durere între rotulă și tibie, care se poate dezvolta lent, în decurs de câteva luni.
- Care sunt cauzele? afectează în general persoanele care practică sporturi ce implică sărituri repetitive sau alergare. (se mai numește și genunchiul săritorului)
- Ruptură de ligament
- Ce înseamnă? Un traumatism al benzilor de țesut din jurul rotulei, denumite ligamente. Dacă vă răsuciți genunchiul sau aterizați într-o poziție greșită, este posibil să apară o durere bruscă și inflamație în jurul genunchiului și să aveți dificultăți când vă mișcați, vă aplecați sau stați în picioare cu sprijin pe piciorul afectat. Când s-a produs traumatismul, este posibil să fi auzit o pocnitură a genunchiului.
- Care sunt cauzele? Această durere poate fi provocată de un traumatism apărut imediat după exerciții fizice sau o activitate intensă în care genunchiul poate a fost răsucit brusc, s-a întins la maximum, a fost lovit sau ați aterizat într-o poziție greșită. Puteți avea senzația că genunchiul este instabil sau cedează când încercați să vă ridicați.
- Boala Osgood-Schlatter’(osteocondroză)
- Ce înseamnă? Aceasta afectează în general adolescenții și poate evolua lent, în urma activităților repetate. Poate dispărea de la sine după ce genunchii se odihnesc sau activitatea repetitivă este evitată până la recuperare.
- Care sunt cauzele? Durerea și umflarea mai jos de rotulă sunt provocate în general de activități repetitive, cum ar fi alergarea și săriturile, cel mai frecvent la băieți de vârsta adolescenței – uneori la fete pre-adolescente – în puseurile de creștere.
- Dislocarea rotulei
- Ce înseamnă? Aceasta se întâmplă când rotula se deplasează de la locul ei spre partea laterală a articulației genunchiului. Rotula poate fi sensibilă la atingere, vizibil deplasată și umflată.
- Care sunt cauzele? Se poate întâmpla când practicați un sport sau altă activitate susținută, din cauza unei lovituri la genunchi sau a schimbării bruște a direcției.
Cauzele durerilor de genunchi, când nu există un traumatism evident, includ:
- Osteoartrită
- Ce înseamnă? Osteoartrita este o cauză frecventă a durerilor de genunchi, în special la persoanele cu vârsta peste 45 de ani. Genunchii se simt rigizi, dureroși și ușor umflați.
- Care sunt cauzele? Osteoartrita este provocată de ruperea cartilajului (stratul protector de la capetele oaselor), care se simte dureros și rigid, iar la unele persoane se poate produce umflarea, apare o sensibilitate și un trosnet sau scrâșnet la îndoirea genunchiului. Durerea de genunchi din osteoartrită la persoanele sub 50 de ani poate fi provocată de o leziune anterioară.
- Bursită
- Ce înseamnă? Bursita provoacă dureri și inflamație în articulații, cum ar fi genunchiul, dar dacă este tratată se poate vindeca în câteva săptămâni. Genunchiul poate arăta umflat și roșu, cu o durere surdă și cald la atingere.
- Care sunt cauzele? Bursita este umflarea săculeților plini cu lichid (burse) din jurul articulațiilor. Statul în genunchi și îndoirea genunchilor pot agrava durerea și inflamația.
- Sângerări articulare
- Ce înseamnă? Sângerările articulare pot duce la umflarea genunchilor, senzația de căldură și aspectul vânăt. Acest lucru se poate întâmpla când luați medicamente care subțiază sângele (anticoagulante).
- Care sunt cauzele? Acestea sunt de obicei provocate de un traumatism sau de o boală a sângelui, hemofilia. De asemenea, pot apărea după o operație la genunchi sau în anumite boli
- Gută (un tip de artrită)
- Ce înseamnă? Guta este un tip de artrită care poate provoca dureri articulare severe bruște, înroșire și senzația de căldură la atingere. Durerea provocată de gută durează 1-2 săptămâni, dacă nu este tratată. Episoadele ulterioare pot dura mai mult dacă nu urmați un tratament. Netratarea gutei poate provoca leziuni articulare. Dacă aveți febră sau nu vă simțiți bine, este posibil să aveți o infecție, ceea ce înseamnă că trebuie să mergeți imediat la medic.
- Care sunt cauzele? Factorii declanșatori ai crizei de gută: o boală care provoacă febră, consumul excesiv de alcool sau alimente foarte bogate în grăsimi, deshidratare, leziuni articulare sau unele medicamente. Guta se poate transmite în familie și apare cu preponderență la bărbați, mai ales la cei în vârstă.
Anatomia genunchiului
Adaptat după NHS Foundation Trust
Solicitați imediat asistență medicală apelând 112 dacă:
- Vă doare genunchiul atât de tare, încât nu puteți să-l mișcați sau nu puteți să vă lăsați greutatea pe el.
- Genunchiul este foarte umflat sau și-a schimbat forma
- Aveți temperatură ridicată, o stare febrilă și frisoane sau aveți genunchiul fierbinte sau înroșit. Acestea pot fi semne că aveți o infecție
- Simțiți o durere bruscă, severă, ascuțită sau intensă la un genunchi
Cum să gestionați durerile de genunchi
Unele leziuni sau afecțiuni ale genunchiului pot fi tratate acasă. Cu toate acestea, este important să solicitați asistență medicală dacă vă îngrijorează.
Tratamentul efectuat de un cadru medical
Dacă mergeți la medicul de familie, acesta va evalua durerile de genunchi și, în funcție de cauză:
- Vă eliberează o prescripție medicală
- Vă recomandă fizioterapie
- Vă eliberează o trimitere către spital pentru investigații imagistice sau tratament de specialitate
Tratarea durerilor de genunchi acasă
Puteți începe tratamentul durerilor ușoare de genunchi acasă, urmând aceste sfaturi:
- Reduceți greutatea pe care o lăsați pe genunchi, evitând să stați în picioare timp îndelungat.
- Încercați să aplicați o pungă de gheață (sau o pungă de mazăre congelată învelită într-un prosop) pe genunchi până la 20 de minute la intervalul de 2 până la 3 ore
- Puteți utiliza analgezice și antiinflamatoare pentru calmarea durerii, sau puteți aplica un gel sau un emplastru medicamentos.
Dacă durerile de genunchi nu se ameliorează după câteva săptămâni, este important să solicitați asistență medicală.
Fizioterapie
Fizioterapeutul poate evalua detaliat leziunea sau cauza durerii. Acesta poate începe prin a recomanda protejarea și odihna genunchiului, precum și tratamentul cu gheață (aplicarea unei comprese reci pe genunchi). După ce vă puteți mișca mai bine și durerea devine stabilă, fizioterapeutul vă poate recomanda exerciții pentru îmbunătățirea rezistenței și echilibrului. De asemenea, vă poate recomanda să purtați o orteză pentru genunchi sau să bandajați rotula, pentru a-i schimba poziționarea sau mișcarea.
Auto-îngrijirea acasă
Iată câteva sfaturi care pot ajuta la recuperarea după un traumatism:
- După ce durerea devine stabilă, încercați exerciții ușoare pentru menținerea mobilității articulației și recăpătarea forței. Puteți discuta cu un fizioterapeut, care poate face un plan de exerciții potrivit nevoilor dumneavoastră.
- Încercați să găsiți un echilibru între odihnă și exercițiu. Dacă aveți un repaus mai lung, înseamnă că recuperarea vă ia mai mult timp.
- Mergeți la un fizioterapeut pentru a vă recomanda exercițiile adecvate pentru genunchii dumneavoastră.
Aceste sfaturi vă pot ajuta la gestionarea unei afecțiuni de durată, cum este osteoartrita:
- Exercițiile regulate pot fi utile pentru tratarea durerilor ușoare de genunchi
- Purtați încălțămintea potrivită sau dispozitive speciale pentru a reduce presiunea asupra genunchilor în timpul activităților zilnice.
Cum să evitați apariția durerilor de genunchi
Deși nu putem să evităm durerile de diverse tipuri care apar cu vârsta, putem lua diverse măsuri pentru a preveni durerile și traumatismele genunchilor.
Activitatea fizică
Este important să vă încălziți corect înainte de exercițiile fizice. Dacă aveți gută sau osteoartrită, încercați să faceți exerciții regulate, dar nu alegeți exerciții care pun presiune mare pe articulații. Mersul rapid, exercițiile de forță efectuate acasă, mersul pe bicicletă și înotul sunt opțiuni bune care nu vă suprasolicită articulațiile, spre deosebire de alergare sau greutăți. Adolescenții care suferă de boala Osgood Schlatter nu trebuie să oprească orice sport sau exerciții fizice, însă poate fi util să renunțe la sporturile care implică activități repetitive.
Gestionarea greutății corporale
Dacă sunteți supraponderal(ă), este o idee bună să pierdeți în greutate, pentru a reduce presiunea asupra genunchilor și a altor articulații. Osteoartrita nu poate fi evitată complet pe măsură ce îmbătrâniți, dar greutatea în exces poate crește riscul de apariție a bolii. Puteți discuta cu medicul de familie sau cu dieteticianul pentru a vă ajuta cu un plan de scădere în greutate.
Alimentație sănătoasă
Respectarea unei diete sănătoase poate ajuta la prevenirea unor boli, cum ar fi guta. Este o idee bună să renunțați la alcool și la fumat și să vă hidratați corespunzător.
Postură și protecție
Când stați în genunchi, nu uitați să folosiți o pernă pentru a vă proteja genunchii și să faceți pauze regulate între activitățile care vă suprasolicită genunchii. Dacă lucrați la birou timp îndelungat, încercați să vă ridicați și să vă întindeți picioarele la intervale regulate. Încercați să nu stați cu picioarele în aceeași poziție prea mult timp, cum ar fi să stați picior peste picior. Dacă serviciul dumneavoastră presupune ridicarea greutăților sau sarcini solicitante fizic, discutați cu angajatorul dumneavoastră să vă dea sarcini mai ușoare sau un timp redus de lucru. Încercați să nu vă loviți la genunchi, iar dacă se întâmplă acest lucru să curățați bine tăieturile sau zgârieturile, pentru a preveni infecția.
Întrebări frecvente
Ce înseamnă dacă te dor genunchii fără a se produce un traumatism?
Poate fi derutant să vă doară genunchii fără un traumatism evident. Există multe cauze posibile pentru aceasta, însă cele mai frecvente includ guta, osteoartrita, bursita sau sângerarea articulară.
Copiii pot avea dureri de genunchi?
Copiii au adesea dureri de genunchi. Acestea pot fi dureri asociate puseurilor de creștere, sindromului de hipermobilitate articulară (o boală în care articulațiile au o mobilitate mai mare decât ar fi normal) și genunchiului alergătorului, din cauza săriturilor repetate.
Pot genunchii să doară după un timp de inactivitate?
Este posibil să vă simțiți genunchii rigizi dacă nu vă mișcați o perioadă, ca atunci când vă treziți dimineața. Totuși, acesta este în general un simptom al osteoartritei și va dura doar aproximativ 30 de minute sau mai puțin. Dacă sunteți activ(ă) fără a suprasolicita genunchii, cu exerciții de intensitate redusă, puteți calma durerile de genunchi date de osteoartrită. Dacă aveți dureri de genunchi care se agravează când sunteți în repaus sau dimineața sau dacă durează mai mult de 15 – 30 de minute de stat pe loc, cu umflare, sensibilitate sau căldură în jurul genunchiului, trebuie să cereți asistență medicală. Acesta poate fi semnul unui tip de artrită.
Pot contracțiile coapsei să provoace dureri?
Este posibil ca o contracție musculară să vă provoace dureri de genunchi. De fapt, mușchii ischiogambieri, care se află pe partea din spate a coapsei, împreună cu mușchii cvadriceps, care se află pe partea din față a coapsei, sunt cei care se contractă și dau dureri de genunchi cel mai frecvent. Contracția musculară pune presiune pe rotulă, care la rândul ei are un efect de frecare asupra articulației genunchiului.
Referințe:
- 1
NICE CKS Knee pain. Last revised: August 2022. Accessed: April 2024. https://cks.nice.org.uk/topics/knee-pain-assessment/
- 2
Knee Pain. Page last reviewed: 21 December 2023. Accessed: April 2024. https://www.nhs.uk/conditions/knee-pain/
- 3
NHS Foundation Trust. York and Scarborough Teaching Hospitals. Condition Directory: Knee Ligament Injuries. Accessed: April 2024. https://www.yourphysio.org.uk/condition-directory/knee-ligament-injuries/
- 4
Smith JM, Varacallo MM. Osgood Schlatter Disease. StatPearls - NCBI Bookshelf. Last Update: September 4, 2022. Accessed: April 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441995/
- 5
The Chartered Society of Physiotherapy. Knee pain. Last reviewed: 27 May 2020. Accessed: April 2024. https://www.csp.org.uk/conditions/knee-pain
- 6
Osteoarthritis. Page last reviewed: 20 March 2023. Accessed: April 2024. https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/
- 7
Bursitis. Page last reviewed: 30 October 2023. Accessed: April 2024. https://www.nhs.uk/conditions/bursitis/
- 8
NCBI Bookshelf. StatPearls [Internet]. Hemarthrosis. Authored by: Lombardi M, Cardenas A. Last Update: July 31, 2023.
- 9
NHS. Gout. Page last reviewed: 24 August 2023. Accessed: April 2024. https://www.nhs.uk/conditions/gout/
- 10
Versus Arthritis. Knee pain: Causes, treatments and self-management. Accessed: April 2024. . https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/knee-pain/
- 11
Versus Arthritis. Knee Pain. Information and exercise sheet. Accessed: April 2024. https://www.versusarthritis.org/media/21787/kneepain-exercise-sheet.pdf
- 12
NHS Foundation Trust. East Kent Hospitals University. Anterior Knee Pain. Information produced by the Paediatric Orthopaedic Service. Date reviewed: August 2022. Accessed: August 2023. https://leaflets.ekhuft.nhs.uk/anterior-knee-pain/