Durerea și efectele ei asupra vieții cotidiene

Durerea este o experiență personală, dar fără îndoială ne afectează multe aspecte ale vieții cotidiene. Cu cât este mai gravă durerea, cu atât mai mult impact poate avea asupra vieților noastre. Durerea poate apărea brusc (acută), însă dacă devine persistentă poate începe să afecteze starea emoțională a unei persoane. Similar, o stare de dispoziție proastă poate agrava durerea. Durerea ne poate face să devenim agitați, ceea ce ne poate afecta relațiile cu alți oameni, complicându-ne comportamentul când încercăm să facem față durerii. Persoanele afectate de durere pot deveni mai puțin active, ceea ce le face să se simtă mai puțin competente sau independente.

Cum sunt relațiile interumane afectate de durerea fizică?

Indiferent de tipul de durere sau de vârsta, sexul sau stadiul vieții unei persoane, durerea o poate afecta negativ. Durerea persistentă, neținută sub control, poate influența aspectele vieții noastre, cum ar fi munca, familia și responsabilitățile sociale, din cauza stresului emoțional și anxietății pe care le creează. Durerea ne poate afecta chiar și relațiile intime.

Durerea fizică și sănătatea psihică

Durerea și depresia, anxietatea sau neliniștea.

Durerea vă poate afecta sănătatea psihică în diverse moduri. Durerea poate duce la sentimente negative, care pot influența modul în care reacționăm la durere, de exemplu frica, anxietatea, depresia sau neliniștea provocate de durere ne pot reduce capacitatea de reacție.  Durerea poate fi atenuată dacă avem emoții pozitive, ne relaxăm, avem un comportament sănătos.  Dacă nu puteți evita gândurile negative sau aveți stări apăsătoare precum depresie, anxietate, teamă sau neliniște provocate de durere, un psiholog vă poate ajuta cu tehnici pentru menținerea stării de bine și a emoțiilor pozitive.

Implicați-vă, dar nu peste măsură

Modul în care gestionați durerea poate influența chiar durerea în sine. De exemplu, poate doriți să evitați anumite activități din cauza durerii sau să ignorați durerea și vă intensificați activitățile – ambele variante vă pot agrava durerea. Învățarea strategiilor de control și respectarea unui program de activități adecvat vă pot ajuta la gestionarea durerii.

Durerea și stresul

Și stresul are un rol în durere. Puteți fi mai sensibil(ă) și vă puteți lupta mai mult cu durerea dacă resimțiți stres și lipsa unei susțineri emoționale.

De aceea, când aveți dureri, susținerea persoanelor apropiate și gestionarea stresului sunt factori importanți în controlul durerii.

Controlul emoțional al durerii

Există lucruri pe care le puteți face și care vă pot ajuta emoțional și fizic pentru a controla durerea și pentru a-i reduce impactul asupra vieții cotidiene. Iată câteva strategii pe care le puteți încerca singur(ă) sau cu ajutorul unui psiholog:

Învățați despre cum să înlocuiți gândurile negative cu gânduri pozitive

Durerea vă poate afecta dispoziția în mod negativ. Acceptați-vă limitele și adaptați-vă activitățile în funcție de acestea; menajați-vă. Auto-îngrijirea este o parte importantă a controlului durerii, însă puteți considera util să discutați cu un psiholog, care să vă ajute să vă controlați emoțiile legate de durere.

Controlați-vă frica de durere

Cunoașterea este putere! Vă veți simți mai bine dacă vă cunoașteți durerea și învățați să o controlați. Citiți cărți sau broșuri sau urmați un curs de auto-conștientizare pentru a dezvolta abilități de gestionare a durerii.

Învățați să vă acceptați și să vă controlați mai bine durerea

Exercițiile de respirație vă pot ajuta la calmarea durerii. Respirația lentă și profundă vă poate ajuta să preluați controlul, să vă relaxați și să preveniți tensiunea musculară sau agitația. Dormiți suficient, pentru a vă putea controla durerea.  Somnul în timpul zilei sau somnul insuficient vă poate agrava durerea. Faceți exerciții de relaxare, cum ar fi tehnici de respirație sau meditație, pentru a ajuta la reducerea anxietății și a durerii persistente.

Consolidați-vă relațiile cu cei din jur

Menținerea relațiilor este benefică pentru sănătate. Petrecerea timpului cu prietenii și familia vă poate ajuta să vă simțiți mai bine și vă distrage de la durere.  Faceți vizite scurte sau, dacă nu puteți ieși din casă pentru a merge la prieteni, vorbiți la telefon sau invitați-i la dumneavoastră. Chiar și o conversație scurtă cu un vecin vă poate ajuta să vă simțiți mai bine.

Detașați-vă de durere

Faceți lucruri care vă stimulează, care vă distrag atenția de la durere. Mutarea atenției de la durere la hobby-urile pe care le aveți vă poate da un sentiment de eliberare față de durere.

Implicați-vă în activități care vă fac plăcere

Poate nu vă simțiți în stare să practicați activități fizice, dacă vă îngrijorează durerea și vă este teamă că mișcarea v-ar face rău. Însă dacă începeți treptat, nu vă poate face rău; o durere ușoară la început apare din cauză că mușchii și articulațiile devin mai mobile. Pe termen lung, beneficiile exercițiilor fizice depășesc cu mult neplăcerea unei posibile intensificări a durerii. Activitățile zilnice precum mersul pe jos, înotul, dansul sau grădinăritul vă pot ajuta la calmarea durerii.

Rolul analgezicelor

Analgezicele și antiinflamatoarele eliberate fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea anumitor tipuri de durere acută sau persistentă. Acestea pot calma durerile de cap, migrenele, durerile de dinți, durerile menstruale, traumatismele minore, întinderile și entorsele sau durerile de spate, durerile musculare și articulare. Se recomandă să discutați cu medicul sau farmacistul dacă aveți nevoie de analgezice mai mult de 3 zile. În afară de analgezice cu administrare orală, terapie prin caldură vă poate ajuta în anumite tipuri de dureri sau puteți încerca să utilizați analgezice și antiinflamatoare cu aplicare pe piele, cum ar fi geluri și plasturi, pentru a ameliora umflarea sau inflamația.

Dacă durerea vă provoacă iritabilitate sau oboseală, aveți dificultăți de concentrare, mobilitate, somn sau stări depresive, este important să discutați cu medicul de familie despre durere.

Referințe: