Ce este migrena?

O migrenă se simte de regulă ca o durere pulsatilă într-o anumită parte a capului, dar se poate resimți și pe ambele părți. Există două subcategorii principale; migrena fără aură și migrena cu aură. Aura este un semnal prin care creierul anunță declanșarea unei migrene, și poate include o serie de simptome (de regulă vizibile) care evoluează treptat, cu 5 minute până la o oră înainte de instalarea durerii cauzate de migrenă.

Simptomele migrenei:

De regulă este obișnuit ca migrenele să evolueze în etape, deși unele persoane le experimentează în mod diferit.

  • Prima etapă: O etapă premergătoare durerii propriu-zise, cu schimbări de dispoziție, însoțite de fluctuații în ceea ce privește energia, comportamentul și apetitul. Poate dura câteva ore sau chiar zile înainte de un episod.
  • Etapa a doua: Circa 30 % dintre persoane experimentează o aură - probleme de vedere sau senzoriale, precum senzație de fulgerare, pete negre sau modele în zig-zag. Majoritatea durează de la 5 minute la o oră.
  • Etapa a treia: Dureri de cap pulsatile, adeseori localizate pe o singură parte, senzație de rău general, vomă, sau sensibilitate puternică la lumină și zgomote puternice. Poate dura 4-72 de ore.
  • Etapa a patra: Durerea de cap și restul simptomelor se atenuează, însă senzația de oboseală poate dura câteva zile după.

Alte simptome ale migrenei includ capacitatea redusă de concentrare, greața sau voma, amorțeală la nivelul mâinilor sau a feței și/sau stare de indispoziție sau iritabilitate.

Cauzele migrenelor:

Cauza exactă a migrenelor rămâne necunoscută. Se consideră că moștenirea genetică joacă un rol important, deoarece multe persoane care suferă de migrene au rude apropiate care sunt de asemenea afectate.

Unele dintre elementele declanșatoare ale migrenelor sunt:

  • Schimbările hormonale – precum ciclul menstrual la femei.
  • Emoționale – atunci când cauza o reprezintă stresul sau anxietatea.
  • Fizice – rezultatul oboselii sau a calității precare a somnului.
  • Alimentare – de exemplu anumite alimente sau băuturi.

Cum pot fi calmate migrenele:

Deși nu există un tratament pentru migrene, există numeroase opțiuni disponibile pentru a reduce simptomele. Unele persoane se simt mai bine după ce se întind într-o cameră întunecoasă și dorm.

Puteți încerca de asemenea medicamente eliberate fără rețetă pentru calmarea durerii, ca de exemplu ibuprofen. În caz de greață sau vărsături, discutați cu medicul dumneavoastră despre alte tratamente disponibile.

Ce este ibuprofenul?

Ibuprofen ajută la calmarea durerii (precum durerile de cap), având proprietăți antiinflamatore și analgezice. Ibuprofenul sub formă de comprimate, capsule sau lichid poate fi administrat cu apă.

Când e nevoie să apelați la medic:

Consultați medicul atunci când aveți migrene noi, frecvente (mai mult de șase zile pe lună) sau migrene severe sau dacă sunteți îngrijorat în legătură cu durerea dumneavoastră de cap.

De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă lumina sau zgomotul vă cauzează un disconfort puternic sau dacă acest aspect nu este unul obișnuit pentru migrenele dumneavoastră, precum și dacă aveți și alte simptome ca de exemplu amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor superioare și inferioare.

Dacă suferiți de o durere bruscă de cap, foarte acută sau dacă aveți o stare febrilă, contactați imediat medicul. Alte simptome care necesită consult medical sunt amorțeala unei părți a feței, a brațelor, dificultatea de vorbire, rigidizarea gâtului, leșinul sau erupțiile cutanate.

Minimizarea instalării migrenelor:

Este bine să țineți un jurnal, pentru a putea recunoaște perioadele în care sunteți mai vulnerabili și pentru a vă adapta în consecință. De exemplu, astfel veți putea observa că stresul sau anumite alimente vă provoacă migrena.

Chiar și unele schimbări minore ale stilului de viață pot minimiza riscul de apariție a migrenelor. Activitatea fizică susținută, mesele regulate și consumul unei cantități mari de apă pe parcursul zilei sunt obiceiuri sănătoase, pe care le puteți include în viața cotidiană. Desigur, evitarea consumului de alcool și cafea poate de asemenea avea un efect benefic, deoarece aceste băuturi cauzează frecvent deshidratarea.

Dacă, deși ați făcut unele schimbări și ați evitat posibilii factori declanșatori, simptomele persistă sau sunteți în continuare îngrijorați din cauza migrenelor, apelați la un consult medical de specialitate.

Alte tipuri de dureri de cap:

Dureri de cap asociate cu sinuzita

Durerile de cap asociate cu sinuzita pot interveni ca urmare a acumulării de mucus la nivelul sinusurilor și a inflamării acestora, fapt ce cauzează presiune și durere la nivelul pomeților, a frunții și în jurul ochilor.

Dureri de cap asociate cu tensiunea arterială

O cefalee asociată cu tensiunea arterială este o durere surdă, de lungă durată. Se poate simți ca și cum capul este strâns într-o menghină.