Cum se manifestă răceala și gripa pe timpul iernii

Ne confruntăm deseori cu răceala în sezonul rece, apar și episoade de gripă iarna, iar manifestările acestora sunt similare, deși cele două afecțiuni respiratorii sunt cauzate de virusuri diferite.

La temperaturi coborâte sistemul imunitar încetinește, de aceea răceala iarna este mai frecventă și se manifestă mai puternic decât în alte perioade ale anului.

Virusul gripal se transmite mai rapid pe timpul iernii, când este frig, aerul este rece, chiar înghețat, iar precipitațiile sunt abundente. Învelișul lipidic al virusului se adaptează și devine mai dur atunci când temperaturile sunt sub limita înghețului, astfel că virusul este mai activ și mai rezistent.

O altă manifestare tipică de răceală și gripă pe timpul iernii o reprezintă uscarea și iritarea mucoasei nazale, din cauza aerului rece. Temperatura cavității nazale în zilele friguroase determină faptul că aceasta devine mediul optim pentru dezvoltarea rapidă a rhinovirusurilor, care provoacă răceli.

Care sunt cauzele răcelii și gripei

Răceala este o infecție virală a căilor respiratorii superioare, iar cauzele ei se numără printre cele 200 de virusuri cunoscute și documentate de studiile de specialitate.

Gripa reprezintă o infecție virală complexă a căilor respiratorii și cuprinde nasul, gâtul și plămânii. Spre deosebire de răceală, gripa este provocată doar de trei virusuri gripale, respectiv A, B, C, cu mai multe tulpini. Cele mai frecvente contaminări sunt acelea cu virusurile A și B, iar tulpinile active ale acestor virusuri diferă de la un sezon de gripă la altul.

Dacă ați mai avut gripă, corpul a produs deja anticorpii pentru acea tulpină a virusului. Dacă o viitoare gripă este similară cu cea din anii trecuți, organismul poate să prevină reinfectarea sau poate reduce din severitatea simptomelor.

Simptome de răceală și gripă

Apar frecvent simptome de răceală și gripă, așa că este necesar să le cunoașteți și să faceți diferența dintre răceală și gripă.

Răceala este o infecție virală contagioasă care prezintă treptat simptome și durează în medie 7-10 zile, sau dacă este vorba de cazuri grave și complicații, poate să ajungă la 2 săptămâni.

În primele zile de răceală simptomele sunt durere în gât și strănut, iar în perioada critică apar și alte simptome, precum tuse și secreții nazale abundente, care pot să fie însoțite și de congestie nazală.

Pe toată durata răcelii pacientul poate să simtă oboseală, dureri de cap și crampe musculare. Febra moderată este un alt simptom care poate să apară în timpul răcelii.

Gripa reprezintă o infecție virală contagioasă care are manifestări bruște, iar simptomele durează până la două săptămâni.

În primele 3-4 zile, simptomele de gripă sunt frisoane, febră ridicată, dureri de cap, dureri în gât, dureri musculare intense și secreții nazale abundente.

În plus, pot să apară simptome care se prelungesc pe toată durata bolii, precum tuse seacă, oboseală și stare general proastă. Uneori apar simptome atipice, precum vomă, diaree, dureri abdominale, mai ales în cazul copiilor.

Cum se tratează răceala și gripa pe timpul iernii

Pentru tratamentul răcelii în sezonul rece este indicat ca pacientul să rămână la domiciliu, să se odihnească pe cât posibil la pat și să bea multe lichide. Cele mai indicate lichide pentru răceală sunt ceaiuri de plante calde, nu fierbinți, îndulcite cu miere. La acestea se adaugă supa de pui cu legume, strecurată și băută la temperatură caldă.

Pentru tratamentul gripei iarna se recomandă odihnă la pat, hidratare adecvată și aport crescut de vitamina C, inclusive prin consum de citrice și sucuri de citrice.

Tratamentul medicamentos pentru gripă constă în produse cu rol antiinflamator și antipiretic.

Cum puteți preveni răceala și gripa pe timpul iernii

Sunt foarte importante acțiunile de prevenire a răcelii iarna și de prevenire a gripei iarna, așa că rețineți măsurile de prevenție prezentate în continuare:

Spălați-vă pe mâini

Este foarte important, fie că vă ocupați de copii, fie că lucrați în oraș, unde sunteți la birou de la nouă la cinci - indiferent unde ne aflăm, cu toții venim în contact cu un număr infinit de agenți patogeni, pe parcursul unei zile. Rutina spălării temeinice a mâinilor este cea mai simplă și eficientă cale pentru a scăpa de acești germeni periculoși înainte ca ei să ne pătrundă în organism și de a cauza simptomele de răceală și gripă; de aceea, este foarte important ca spălatul corect și frecvent al mâinilor să devină o obișnuință.

Trebuie să vă spălați pe mâini cel puțin 20 de secunde, cu apă și săpun. Încercați să vă uscați pe mâini cu un șervețel de unică folosință, deoarece prosoapele reutilizabile sunt un vehicul de răspândire a germenilor, în cazul în care vin în contact cu o persoană răcită sau gripată. Dacă folosiți un prosop, asigurați-vă că acesta va fi spălat frecvent cu un detergent antibacterian.

Încercați să nu vă atingeți fața cu mâinile, deoarece germenii vă pot pătrunde în organism prin ochi sau prin nas.

Adoptați un stil de viață sănătos

Protejându-vă sănătatea veți avea garanția că sistemul dumneavoastră imunitar rămâne puternic și rezistent la agenții patogeni care provoacă răceala și gripa. Obișnuințele de zi cu zi, ca de exemplu o dietă echilibrată prin care vă asigurați toți nutrienții și vitaminele de care aveți nevoie, sunt foarte importante. Astfel vă puteți asigura că organismul dumneavoastră are suficiente resurse pentru a face față provocărilor zilnice și este bine hrănit. De asemenea, îngrijiți-vă să aveți un somn odihnitor, astfel încât organismul dumneavoastră să poată să funcționeze corect și faceți suficientă mișcare pentru un corp tonifiat și sănătos. Chiar și 20 de minute de exerciții de trei ori pe săptămână contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.

Beți multe lichide

Ni se recomandă să bem șase până la opt pahare de apă în fiecare zi, pentru a elimina toxinele și pentru a ne menține organismul la un nivel optim de hidratare. Dacă apa vi se pare cam plictisitoare, puteți să adăugați un plic de ceai verde sau câteva frunze de mentă. O altă opțiune este de a combina apa fierbinte cu miere și lămâie, știut fiind faptul că lămâia conține un nivel ridicat de vitamina C, în timp ce mierea este calmantă pentru gâtul iritat.

Nu lăsați răceala și gripa să vă încetinească. Îngrijiți-vă organismul pentru a vă asigura că este în formă optimă, astfel încât să poată lupta cu aceste virusuri.