Când vor apărea dinții copilului?
La vârsta de șase până la zece luni, dințișorii copilului vor începe să crească perforând gingia. Nu vă faceți griji dacă copilul este mai mare și încă nu are dinți sau dacă primii dinți apar mai devreme - dinții apar atunci când vor.
Mai întâi apar incisivii din mijlocul maxilarului inferior, urmați la scurtă durată de perechea de incisivi de sus. Molarii din spate apar în general ultimii.
Copiii au în general dinți până la vârsta de doi ani și jumătate, deși există și excepții de la regulă. Acești dinți vor începe să cadă atunci când copilul ajunge la vârsta de șase ani, atunci va trebui să treceți din nou prin procesul de dentiție.
Observați semnele durerii cauzate de dentiție
Înainte de apariția primului dinte, copilul va prezenta aceste semne timpurii de dentiție:
- Obraji roșii
- Febră
- Gingii sensibile și roșii
- Salivare
- Dorința de a mesteca orice
- Plâns
- Refuzul de a mânca
- Se trezește noaptea neliniștit
Uneori puteți vedea cum apare dintele copilului sau observați o umflătură pe linia gingiei.
În cazul copiilor mai mari, îi puteți ruga să indice care este dintele care îi cauzează neplăceri.
Care sunt cauzele durerilor de dinți la copii?
Durerile pe care le resimțim la nivelul cavității orale nu sunt întotdeauna cauzate de afecțiuni dentare, potrivit healthychildren.org. Alte cauze ale durerii la nivelul gurii includ procese naturale precum erupția dinților, leziuni, dureri de urechi și infecții ale sinusurilor. Având în vedere diversitatea cauzelor care o pot declanșa, este, deci, important să vă prezentați alături de copil în cabinetul medicului pentru a identifica sursa durerii.
Există mulți factori care pot declanșa durerea de dinți (sau durerea dentară). Cel mai frecvent apar cariile dentare în urma acumulării de tartru. Alte semne pe care trebuie să le observați la copil includ:
- O durere ascuțită, trepidantă sau constantă sau durerea la aplicarea de presiune pe dinte
- Inflamație în jurul dintelui
- Febră, durere de ureche sau durere la deschiderea completă a gurii
Consultați medicul dacă:
- Observați inflamarea feței sau a fălcilor
- Copilul are de asemenea febră sau se simte rău
- Suspectați că durerea a fost generată de o leziune, cum ar fi o lovitură la nivelul feței
Ce trebuie să fac atunci când copilul are dureri?
Dentiție
Puteți ajuta un bebeluș aflat în perioada dentiției luându-l în brațe și liniștindu-l. Veți constata de asemenea că le place să mestece ceva, așadar oferiți-le un obiect ferm pe care să-l muște cum ar fi un inel de dentiție.
Un alt lucru despre care veți constata că funcționează este masajul ușor al gingiilor bebelușului cu degetul. Puteți avea în vedere utilizarea unui gel pentru dentiție sau administrarea unui medicament antiinflamator.
Durerii de dinți
Faceți o programare la dentist cât mai curând posibil. Dentistul este cel mai în măsură să constate cauza durerii de dinți și să remedieze problema în mod adecvat.
Antiinflamatoarele eliberate fără prescripție medicală pot ameliora durerea dentară până ce ajungeți la dentist.
Sfaturi pentru a proteja dinții copilului dumneavoastră
Cel mai bun mod de a proteja dinții copilului este menținerea dinților și a gingiilor curate. Niciodată nu este prea devreme să aveți grijă de dinții copilului, întrucât se pot forma depuneri de tartru chiar de la apariția dinților.
Iată câteva sfaturi despre cum vă puteți ajuta copilul să aibă dinți puternici și sănătoși:
- Asigurați-vă că se spală pe dinți de două ori pe zi
- Evitați băuturile dulci sau laptele după spălarea pe dinți
- Reduceți gustările dintre mese ale copilului
Potrivit myhealth.alberta.ca, cele mai frecvente cauze ale durerii dentare sunt cariile și afecțiunile gingivale. Durerea poate fi, însă, și o cauză a infecției dintelui (abces) sau poate apărea ca urmare a unui dinte spart sau crăpat.
Cum vă puteți îngriji copilul acasă?
- Pentru a reduce durerea și inflamația feței, puneți gheață într-o lavetă și aplicați-o pe exteriorul obrazului copilului dumneavoastră timp de 10-20 de minute. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru durerile de dinți la copii.
- În cazul în care medicul dentist a prescris un tratament cu antibiotice, administrați-le copilului conform instrucțiunilor.
- Folosiți antiinflamatoare, precum ibuprofenul, pentru a reduce durerea și umflarea. Utilizați medicamentele doar după ce ați parcursul instrucțiunile legate de administrarea sa la copii.
- Asigurați-vă că în acest caz, copilul nu consumă alimente și băuturi foarte calde, reci sau dulci, dacă observați că acestea îi intensifică durerea dentară.
Cum pot fi prevenite durerile dentare la copii?
Profilaxia durerilor dentare în cazul copiilor se face cu ajutorul:
- Igienei dentare corespunzătoare. Periajul dentar este necesar începând cu apariția primilor dinți ai sugarului. Este deosebit de important să alegeți pentru copii pastă de dinți și periuțe adecvate vârstei lor.
- Educației alimentare. Prin reducerea consumului de alimente bogate în zaharuri putem preveni problemele dentare ale copiilor, minimizând efectele plăcii bacteriene asupra gingiilor și a smalțului dentar.
- Controalelor periodice la medicul stomatolog, pentru menținerea unei bune sănătăți orale.
- Tratării afecțiunilor dentare sau gingivale cât mai rapid de la identificarea lor, pentru a minimiza riscul de apariție al unor complicații.
Referințe
- 1
- 2
- 3
- 4